fredag 25. september 2015

Hvordan fylle en kake!

Flere innlegg på bloggen begynner å bli litt mer avansert dekorasjon, så i dag tenkte jeg det var på tide å vise litt av de grunnleggende teknikkene. Skal du trekke en kake med fondant eller marsipan er det underlaget som har stor betydning på hvordan lokket vil se ut. Jeg liker at kakene har rette fine kanter og om du titter innom så vil jeg vise hvordan jeg gjør det, dele ett par triks og i tillegg legger jeg ved oppskriften på bringebærmoussen :D





Når jeg lager kaker med fyll som ikke har så godt hold, slik som fks vaniljekrem, mousse, krem m.m. så lager jeg alltid en dik (basseng) slik at fyllet ikke har noen mulighet til å renne eller tyte ut på sidene. Du vil også kunne bestemme høyden på kaken bedre ettersom du selv velger hvor høy diken skal være og det er denne som vil bære tyngden av kakebunnen som legges på toppen. Til diken har jeg brukt sprøytetipp 1M. En dik må lages av et fyll som har godt hold og til dette er det kun to typer som jeg benytter. 1. Smørkrem (eventuelt med smeltetsjokolade) og 2. Ganache (hvit, melke eller mørk sjokolade). Jeg ser mange som bruker krem, ostekrem, mousse og andre fyll til å dekke kakene med, men personlig ville jeg aldri valgt å gjøre det selv. Disse fyllene stivner ikke i den grad som de nevnt ovenfor og er du ute etter rette kanter og enklere måte å trekke kaken på så er det de to som gjelder. Dette er i hvertfall min mening og basert på egen erfaring etter å ha trukket utallige kaker ;)

Mange har etterspurt oppskriftene på smørkremen og bringebærmoussen som er benyttet til denne kaken så deler den også med det samme. Og sjokoladekaken jeg bruker kan du finne oppskrift på Her.

Smørkrem

Her har jeg brukt smørkremmiksen til Funmiks. Den kan kjøpes på Traktøren bakebutikk og er kjempe god. Koster mer enn om du lager den selv, men jeg får så mange tilbakemeldinger om at denne er så fantastisk god at jeg ofte velger den i steden ;) For sjokoladesmørkrem smelter jeg 1 stor plate melkesjokolade og tilsetter når den er avkjølt. Vil også dele oppskrift på smørkremen jeg lager selv i eget innlegg.

Oppskrift bringebærmousse

400 g bringebær (kan godt bruke frosne, men må tines først)
80 g sukker
4 gelatinplater
3,75 dl fløte

Lag bringebærpuree i en blender og tilsett sukker. Miks i ca 2-3 min. Sil så ut steinene.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 12 min.
Kok opp 1/3 av pureen. Klem ut vannet av gelatinplatene og tilsett i pureen. Rør til de er helt oppløst og la pureen kjølne.
Pisk fløte til krem.
Ta så resterende 2/3 av pureen og bland med kremen.
Når den varme pureen har kjølnet tilsettes så denne også i kremen.
Moussen settes så i kjøleskapet til den er stivnet, ca 2-3 timer.


Bruk en spatula eller skje til å fordele moussen utover slik at den fyller opp hele bassenget. 


Legg så på den siste bunnen og om du vil ha ett godt tips så bruker jeg nederste kakedel øverste og omvendt. Toppen av kaken er som du ser helt rett og du ser litt merker etter bakepapiret som jeg har hatt nederst i formen når den ble stekt. Altså, når kaken er avkjølt og står på benken, skjær av eventuelt vulkantoppen om du (som jeg) noen ganger opplever at det skjer. Del kaken så i tre og benytt øverste del til nederste del på bildet over og legg første lag med fyll. Den mellomste delen blir fortsatt i midten og til den siste så bruker du nederste delen og snur den opp ned før du legger den øverst :D 


Tilslutt dekkes kaken helt med smørkrem og jeg forsøker å få så fine rette kanter og skarpe hjørner som mulig. Sett så kaken i kjøleskapet i minimum 30 min. Enkelte ganger gjentar jeg denne prosessen en gang til for en ekstra fin finish. Når du nå skal legge trekket bør du ta ut kaken av kjøleskapet og la den stå på kjøkkenbenken i 10-20 min i forkant. Sjokoladen har nå stivnet og gir et godt og ikke minst stabilt underlag og det er perfekt til bruk av opp-ned metoden for ekstra skarpe kanter ;) Og den gleder jeg meg til å dele med dere snart :D Må også legge til at kakene nå også blir mye enklere å stable.

Dette er hvordan jeg gjør det og etter å ha benyttet krem og andre fyll da jeg først startet så vil jeg aldri gå tilbake når jeg ser hvor mye penere kakene mine ser ut nå og ikke minst hvor mye enklere det er å trekke. Håper det var til hjelp for deg og legg gjerne igjen en kommentar om noe var uklart beskrevet eller du har lyst til å fortelle hva du synes etter du gir det et forsøk :D

Tusen takk for at du titter innom min lille kakeblogg! Husk du finner også meg og kakene mine på både Facebook og Instagram :D

Og her er den ferdige kaken :D

10 kommentarer:

  1. Svar
    1. Så bra at det var til hjelp Åshild :D Skal fokusere litt mer på de grunnleggende metodene framover. Tusen takk for at du titter innom :D

      Slett
  2. Har du en god oppskrift på sjokoladekake?

    SvarSlett
  3. Hei :) dette var veldig nyttig! Jeg har aldri laget sånn type kake før (kun enkle marsipankaker), men har lyst å prøve meg på noe sånt til min datters 1 årsdag om en uke. Denne kombinasjonen ser veldig god ut! Kan man bruke hvilken som helst sjokoladekakeoppskrift til denne? Den du har ser veldig mørk og saftig ut! :) Ligger oppskriften her på bloggen?

    Hilsen Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Carina :) Så bra!

      Ja, absolutt. Du kan bruke den sjokoladekakeoppskriften du selv ønsker. Denne er ganske så mektig ja, men i tillegg veldig saftig og holder seg lenge. Oppskriften ligger i innlegget her: http://emmaskakedesign.blogspot.no/2015/10/rosalunsj-marengskake-i-anledning-rosa.html Skal oppdatere og legge inn direkte link fra dette innlegget også :)

      Slett
  4. Hei! Flott blogg! Hvor mye smørekrem (evt ant pakker funcakes smøremiks) må man regne med til en 2 etg kake (15 cm og 22 cm)? :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Tusen takk!

      Skulle jeg laget med smørkremmiksen så ville jeg nok brukt 450 g smør, 375 g miks, 375 g vann og 200g smeltet melkesjokolade. De pakkene med miksen er på 1 kg så da har du fortsatt mye igjen til flere kaker ved en senere anledning :)

      Mvh Hege

      Slett
  5. Hei! Takk for gode tips! Har du forsøkt å fryse kake med bringebærmousse, smørkremen og fondant? Skal ha med meg ei kake i en konfirmasjon, så må lage den på forhånd + reise i noen timer. Litt usikker på hvordan jeg skal løse problemet.

    Hilsen Eirunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eirunn. Så fint at du fikk noen tips her på bloggen. Jeg har aldri forsøkt å fryse en ferdig dekorert kake selv, men vet mange som har gjort det flere ganger, så det er mulig. Det eneste jeg er usikker på i dette tilfellet er hvordan bringebærmoussen kommer til å reagere. Beklager at jeg ikke har noe svar til deg, men håper du finner en løsning.
      Mvh Hege

      Slett
  6. hei, flott kake Emma! Hva har du i det nederste fyllet på kaken?

    mvh Cecilie

    SvarSlett