torsdag 15. oktober 2015

Oppskrifter på Royal Icing til Sugar Cookies!

Jeg har alltid trodd at Royal Icing (RI) var Royal Icing, men etter å ha satt meg litt inn i kunsten om å pynte Sugar Cookies åpnet det en helt ny verden for meg. Der viser seg å være et helt hav av forskjellige teknikker og i første omgang har jeg tatt for meg de 2 mest kjente som er Outlining med Flooding og 20 sekunders RI. 



Royal Icing, også kalt RI ved forkortelse, kan brukes til å pynte sugar cookies til de mest fantastiske kunstverk. En teknikk som ikke er enkel og som kommer i mange varianter, men med litt tålmodighet og øvelse vil du fort få taket på det. Jeg har startet med de enkleste trinnene og vil nå vise hvordan en lager grunnoppskriften og videre endrer denne til 2 forskjellige metoder å pynte kjeksene på.

Denne oppskriften er stor og du vil kunne pynte flere 100 sugar cookies. Ønsker du og redusere kan du minske 180 g melis for hvert egg og litt på Creme de Tartar og eventuell smakstilsetning. 

Har du ikke allerede en favoritt oppskrift til sugar cookies kan du gjerne bruke min, denne finner du Her.

Oppskrift for Royal Icing:

5 eggehviter (store)
900 g melis
1/2 ts Creme de Tartar
1 ts smakstilsetning  (valgfritt, men fks sitron, vaniljeessens, mandelessens)

Framgangsmåte:

Start med eggehvite fra 5 store egg.


Mål så opp melis og tilsett også Creme de Tartar.


Når du blander RI vil jeg anbefale K-vispen om du har det på din kjøkkenmaskin. Blandingen vil bli veldig seig og blandes derfor best med litt kraftigere utstyr enn en visp. Hell melis og Creme de Tartar i kjøkkenmaskinen sammen med eggehvitene.


For å unngå at det tørre ikke skal havne opp langs sidene (eller på deg) så settes maskinen på lav hastighet fram til blandingen har kommet sammen til en røre. Ja, den ser ikke noe særlig ut akkurat nå, men du skal se den blir flott til slutt. Ønsker du å tilsette litt smak er dette tidspunktet å gjøre det på :)


Sett så maskinen på høy hastighet og etter noen minutter vil du ha en nydelig skinnende Royal Icing :D 

Neste trinn kommer litt ann på hvor mange sugar cookies du skal pynte og med hvilken teknikk, men for større partier ganger du bare opp og tilsvarende for vannet som vi senere kommer til. Jeg har målt opp 110 g RI og det vil være dette jeg senere referere til når jeg nevner Grunnoppskrift 110 g.


Når alt er målt opp dekkes skålene med plastfolie slik at RI'n ikke stivner og får en hinne på overflaten. Og det som du ikke skal benytte i dag er det bare å oppbevare i en lufttett kontainer i kjøleskapet i opp til 1 uke. 

Selv om hvite kjeks også er pent er det mange ganger nødvendig med flotte farger til forskjellige figurer eller mønstre. De aller beste fargene å bruke er pulverfarger, men om du ikke har det tilgjengelig så kan du gjøre som jeg har gjort her og benyttet pastafarge (kjøpes på butikker/nettbutikker som selger kakeutstyr). Tips: det er viktig at farge tilsettes i grunnoppskriften slik at du ikke endrer konsistensen på et senere tidspunkt.



Grunnoppskrift 110g:

Nå er grunnoppskriften klar og dette er basen som du nå vil jobbe videre med. Denne brukes ikke til å pynte med, men du vil nå vanne den ut ettersom hvilken metode du skal bruke til å pynte sugar cookiesene. Massen er seig og vil nesten minne litt om lim.



Teknikk nummer 1. 

Outlining med Flooding:

Denne teknikken benyttes når du har store kjeks og skal dekke hele kjeksen slik at du får en fin og glatt overflate. Her må du først lage et omrisse (Outlining) før du benytter en meget rennende RI til å fylle "bassenget" (Flooding). Nedenunder finner du mengde vann som skal tilsettes grunnoppskriften 110 g for å oppnå ønsket tekstur på RI.

Outlining (omrisse): 

For å oppnå denne type RI tilsettes ca 2,5 ml vann i grunnoppskriften 110 g. Her er det viktig å ha et godt måleverktøy da det ikke er mange ml som skiller de forskjellige metodene og det er lettere å kontrollere mengde som blir tilført. Om du ikke skal pynte mange kjekser kan du her halvere både grunnoppskrift til 55 g og mengde vann til 1 - 1,5  ml.



RI'n skal nå se slik ut. Når du rører om vil ikke linjene flyte sammen (da er den for rennende og du må tilsette mer melis). 


Bruk et kremmerhus med minimal åpning eller rund sprøytetipp #1 til å påføre RI'n på kjeksene.


Flooding:

Resultatet som skal oppnåes er en helt rennende RI. Her vannes grunnoppskriften 110 g ut med ca 10 ml vann og etter du har rørt om skal alle linjer forsvinne umiddelbart. Ved å bruke grunnoppskriften 110 g vil du kunne pynte ca 10-12 store kjeks, gang opp om du har et større parti kjeks å pynte.

Tips: Har du kun noen få kjeks å pynte kan du benytte gjenværende RI fra omrisset. Du må da kun tilføre 7,5 ml vann for å oppnå den ønskelige rennende RI'n.


Benytt kremmerhus med en medium stor åpning eller rund sprøytetipp #3 til å fylle kjeksene.



Teknikk nummer 2. 

20 Sekunders Royal Icing:

20 Sekunders RI benyttes når litt mindre kjeks skal dekkes eller du skal ha deler av kjeksen i en farge. Det fine med 20 sekunders RI er at du ikke behøver Outlining (som vist over) for at RI'n skal holde seg på kjeksen. Start med grunnoppskriften 110 g og tilsett ca 6,5 ml vann. Når du har rørt om skal RI'n se ut som bildet nedenunder.



Og etter 20 sekunder skal alle linjene være borte. Dette er absolutt min favoritt å bruke når jeg skal pynte sugar cookies, for det første så er det mye mindre jobb (noe vi alle liker ;) ) og for det andre er det så mye enklere siden jeg ikke er så stø på hånden til å lage omrisser :) Nå tenker du sikkert som jeg også først gjorde, at denne kommer jeg til å bruke til alt, men selv om denne er lettere er den ikke alltid beste valget. Ved bruk av 20 sekunders RI vil du ikke får den helt glatte overflaten når du dekker store flater som du vil oppnå ved bruk av Flooding.


Og her er et lite hvitt gresskar som jeg har pyntet med 20 sekunders RI helt uten Outlining. RI'n holder seg fint på kjeksen og det er mulig å skape linjer og mønster for å fremheve designet.


Nå som grunnoppskrift og utvanning til Outlining, Flooding og 20 sekunders RI er på plass er det mange flotte design å prøve seg på. Vær kreativ og husk, øvelse gjør mester. :D Lykke til med pynting av dine Sugar Cookies!

Trinn-for-trinn på disse søte gresskar sugar cookiesene kan du finne Her.

Du finner meg og kakene mine på både Facebook og Instagram :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar